Untitled Document
   Uputstvo za samopregled dojke

Osam načina da se smanji vaš rizik oboljenja od raka

Oko 80% svih karcinoma mogu se potencijalno sprečiti malim promenama vašim načinom življenja.

1. Jedite više svežeg voća i povrća, posebno onog koje je bogato vitaminima A i C.
2. Koristite hranu sa više biljnih vlakana, a smanjite upotrebu biljnih i životinjskih mastim.
3. Smanjite upotrebu dimljene i nitratima (šalitrom) konzervisane hrane.
4. Ne pušite ili se odviknite od pušenja.
5. Smanjite telesnu težinu.
6. Izbegavajte preglede rendgenskim "X zracima", osim ako nisu neophodni kao npr. u mamografiji.
7. Izbegavajte upotrebu estrogena, odnosno uzimajte ih samo ukoliko su neophodni.
8. Izbegavajte upotrebu alkohola.
SEDAM ZNAKOVA UPOZORENJA

1. Promene u navikama pražnjenja creva ili mokraće
2. Rana koja ne zarasta
3. Neuobičajeno krvarenje ili iscedak
4. Zadebljanje ili čvor u dojci ili na drugim mestima
5. Teškoće u gutanju ili gubitak apetita
6. Promene na mladežu ili bradavicama
7. Dugotrajni kašalj ili promuklost

UKOLIKO SE JEDAN OD OVIH SIMPTOMA POJAVI, JAVITE SE SVOM LEKARU

Uputstvo za samopregled dojke

I Faza: U Kupatilu

Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.
II Faza: Pred ogledalom

Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pristikujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke. Istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakše asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.
III Faza: Pred ogledalom

Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.
IV Faza: Ležeći položaj

Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.
V Faza: Ležeći položaj

Prilikom pipanja desne dojke koristite vrhove pstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuće i čvoriće. Zadebljanje tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom
VI Faza: Ležeći položaj

Na kraju pregleda nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice.
Zašto je važno da pregledate vaše dojke?
Sigurno je da će jedna od 10 žena verovatno oboleti od raka dojke. Prema tome, redovnim samopregledom dojki svakog meseca u stanju ste da otkrijete svaku nenormalnost i tumor u dojci u najranijem stadijumu. Ne zaboravite da je mogućnost izlečenja rano otkrivenih karcinoma dojki više od 85%.

Zašto pregledati dojke svakog meseca?
Samopregled dojke je vrlo jednostavna procedura koja zahteva samo ogledalo i par minuta vremena, a može biti izuzetno korisna, pa ga je najbolje redovno ponavljati sedam dana od početka svake menstruacije, odnosno kod osoba u menopauzi ili bez materice prvog dana svakog meseca.

Da li je bolje da odlazim kod lekara na pregled?
Sigurno, ali ako želite da preglede vršite redovno, svakog meseca, to će i Vama i Vašem izabranom lekaru oduzeti previše vremena, a ako Vi naučite da vršite pregled svakog meseca, vrlo brzo ćete naučiti da uočite svaku promenu, pa onda treba da odete kod Vašeg izabranog lekara.

Šta ako napipam čvor na dojci?
Nalaz čvora u dojci ne znači odmah i da imate rak dojke, jer postoje brojna dobroćudna obolenja dojke, koja se prezentiraju čvorem u dojci. Međutim, neophodno je da odmah odete kod svog lekara, koji će utvrditi o čemu se radi, a nikako nemojte da odlažete posetu izabranom lekaru, zato što se bojite šta će on reći. Ako ste svoje preglede vršili redovno, promena je rano otkrivena sa dobrim šansama za izlečenje, pa ne treba da gubite vreme.

Kako mogu da zaključim da li se radi o dobroćudnom ili yoćudnom tumoru?
Vi sami to ne možete, pa to morate prepustiti onkologu, koji će posle pregleda načiniti i rendgensko snimanje dojke (mamografiju), da bi zaključio o prirodi nađenog tumora, a verovatno uraditi punkciju (uzimanje ćelija za pregled ili Vam savetovati biopsihu – hirurško uklanjanje tumora, radi pregleda pod mikroskopom), odnosno započeti odmah sa tretmanom, ako je potrebno.

Šta ako se posumnja na rak?
Neophodno je početi sa lečenjem tumora dojke odmah. Pošto savremena terapija karcinoma dojke zavisi od veličine i lokacije tumora, godina života i stanja proširenosti bolesti to se i primenjuju različiti oblici kombinovanog lečenja (operacija, zračenje, citostatska, hormonalna terpija itd.) Neophodno je da se javite ustanovi koja se tim problemom bavi.


***Tekstovi su preuzeti od raznih autora i dostupni su javnosti u raznim oblicima.