Untitled Document
   Rano otkrivanje raka debelog creva


    Šta je rak debelog creva?
Rak debelog creva je zloćudni tumor koji nastaje u debelom crevu. Mediciniski naziv za ovu bolest je kolorektalni karcinom.

    Koji su simptomi raka debelog creva?
Osoba koja boluje od polipa ili raka debelog creva ne mora imati bilo kakve tegobe, naročito u ranoj fazi. U slučaju da tegobe postoje, najčešće se radi o promenama u navikama i ritmu pražnjenja creva (naglo nastao zatvor, izmena zatvora i učestale stolice, stolica istanjena kao olovka), neobjašnjeno gubljene telesne mase ili anemičnost usled nedostatka gvoždja.
Ukoliko imate neku od gore navedenih tegoba obratite se Vašem lekaru za savet!

    Ko može da oboli od raka debelog creva?
Od raka debelog creva može da oboli praktično svako, ali najčešće se javlja kod ljudi starijih od 50 godina. Rizik za oboljevanje raste sa godinama starosti. I muškarci i žene su u pojednakom rizku od ove bolesti.    Da li spadate u grupu sa povećanim rizikom?
Veći rizik od prosečnog da obolite od raka debelog creva možete imati ukoliko ste Vi ili neko od vačih bliskih rođaka imali polip ili tumor debelog creva ili ukoliko dugo bolujete od zapaljenskih bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronkova bolest. Osobe sa povećanim rizikom ranije otpočinju sa redovnim pregledima. Ukoliko mislite da ste u grupi sa povećanim rizikom, razgovarajte sa svojim lekarom kada treba i koji je najbolji način da pregledate debelo crevo.

    Šta je skrining (screening)?
Skrining podrazumeva redovnu primenu određenih pregleda ili testova kod zdravih osoba u cilju otkrivanja promene koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi. Cilj skrininga je sprečavanje nastanka bolesti ili njeno rano otkrivanje.

    Redovni pregledi mogu da spasu život?
Ako imate 50 ili više godina, podvrgavanje skrining testu za rak debelog creva može da Vam spasi život iz sledećih razloga:
  • Rak debelog creva obično nastaje od polipa. Polipi su dobroćudne izrasline u unutrašnjosti creva. Tokom vremena, u nekim polipima mogu da se jave zloćudne promene (rak).
  • Skrining testom polipi se mogu otkriti i potom ukloniti pre nego što u njima nastanu zloćudne promene.
  • Skrining testom se, takođe, može otkriti i rak debelog creva u ranoj fazi kada su šanse za izlečenje odlične.    Skrining test
Kao skrining test koristi se pregled stolice na prisustvo golim oko nevidljive krvi (test na skrivenu krv u stolici - eng. Fecal Occult Blood Test).
Ovaj pregled osoba sprovodi sama, kod kuće, koristeći posebne test kartice ili test trake. Uzroci se uzimaju iz jedne ili tri uzastopne stolice nakon čega se testovi nose lekaru koji tumači rezultate testa. Test se sprovodi jednom godišnje. Ovim testom se otkriva da li u stolici postoje tragovi krvi koji mogu biti posledica različitih oboljenja, uključujući polipe i tumore debelog creva. Osobe kod kojih je test pozitivan tj. kod kojih se otkrije prisustvo krvi u stolici, upućuju se na kolonoskopiju kako bi se otrkrio uzrok krvarenja.

    Kolonoskopija
Kolonoskopija je pregled celokupnog debelog creva savitljivim instrumentom koji na vrhu ima kameru i kojim se otkriva preko 95% promena u debelom crevu. Ovim pregledom moguće je ukloniti ruzične polile debelog creva i na taj način sprečiti nastanak raka debelog creva ili otkriti rak debelog creva u početnoj fazi.

 

***Tekstovi su preuzeti od raznih autora i dostupni su javnosti u raznim oblicima.