Untitled Document
   ŠTA TREBA DA ZNAŠ O DROGAMA!


Šta treba da znaš o drogama!

Ovde ćeš naći
Informacije o različitim drogama, njihovim dejstvima, rizicima koje nose, predloge o tome kako rešiti probleme ukoliko se pojave.

Upoznaj se sa sledećim
Šta kaže literatura, iskustvo, šta kažu stručnjaci, kako ostati bezbedan i odoleti izazovima.

Treba da znaš da različite droge izazivaju različite efekte na telo, ali oni najčešće ne traju dugo. Kada prođe dejstvo droge, mnogi postaju depresivni. Rizik da postanu zavisnici je velik.
Istraživanja su pokazala da osobe koje u mladosti počnu da puše cigarete i koriste alkohol, češće eksperimentišu sa upotrebom droga, od nepušača i onih koji ne piju.


Tvoja ogovorna odluka

Ukoliko si adolescent, velike su šanse da ćeš u nekom trenutku svoga života biti izložen nekom obliku psihoaktivnih substanci. Budi odgovoran prema sebi!


Razmisli

Da li poznaješ nekoga ko je eksperimentisao sa drogama ili ih koristi?
Da li poznaješ nekoga sa ozbiljnim problemima zbog korišćenja droga?
Zauzmi ispravan stav kada su droge u pitanju. Za početak informiši se o njima.


Prepoznaj rizik

Ukoliko raspolažeš informacijama o drogama, njihovom dejstvu i rizicima koje nosi njihovo korišćenje, lakše ćeš prepoznati ko ih koristi. Tako možeš da pomogneš svojim prijateljima, posebno ukoliko primetiš da uzimaju nešto što menja njihovo ponašanje i što bi moglo da bude štetno po njih.


Ne zaboravi

Ima puno lepih stvari u kojima se možeš oprobati, kao što su sport, muzika, pisanje, crtanje, planinarenje, strani jezici, i mnoge druge mogućnosti. Odluči se za jednu od njih!


Donesi ispravnu odliku pokaži svoj stav!

I ne zaboravi, VEĆINA MLADIH NE KORISTI DROGE!

Prijatelji su dragoceni, ali ponekad pritisak koji prijatelji vrše može da dovede do tog da uradiš nešto što inače ne bi radio, a takođe ostaješ svestan da se takvi postupci ne uklapaju u ono što ti smatraš da je za tebe najbolje. Može se dogoditi da čak i uzmeš drogu kada izađeš sa društvom, iako nikada o tome nisi ni razmišljao/la. Okruženje tvojih prijatelja će izvršiti "pritisak" na tebe i tvoje saznanje da u tom trenutku većina oko tebe uzima drogu može da dovede do ovakvog iskustva.
Odupri se! Ti to možeš!
Ukoliko ti se dogodi da ti neko uporno govori da treba da uzimaš drogu da bi se uklopio u društvo - razmisli dobro. Bilo bi korisno da prvo porazgovaraš sa nekim u koga imaš poverenja. To može biti neki član tvoje porodice, neko kome veruješ, pa čak i nastavnik, ako uživa tvoje poverenje možeš opušteno da razgovaraš sa njim. Tako ćeš lakše doneti odluku na osnovu pravih i potpunih informacija, uvažavajući savet osobe od poverenja.

Pomozi prijateljima ako primetiš da su u nevolji zato što su koristili drogu!

Ako primetiš da su tvoji prijatelji upravo ti koji koriste neku drogu, a počeli su da se ponašaju drugačije, da se žale na nekakve tegobe, pokušaj da im pomogneš.

Imaj na umu da oni mogu da se žale na:

vrtoglavicu, nesvesticu ili mučninu, iznenadni umor, glavobolu a često i grčeve, posebno u rukama i nogama.
Ako ti se učini da su zbunjeni, a inače to nisu i/ili imaju otežano disanje, posebno obrati pažnju na njih! Verovatno su nešto koristili.
Ukoliko primetiš da u takvom stanju piju dosta vode, pokušaj da ih sprečiš, jer to može da bude osano po nji. Tako češ pomoći!
Ukoliko se neko od njih iznenada onesvesti odmah pozovi hitnu pomoć (94).
Ukoliko si i sam tužan ili nervozan, to nije razlog da posegneš za drogom!
Droga nije rešenje za tugu, jer droga može da pogorša tvoja osećanja i raspoloženje.

Moguće rizici zbog korišćenja droga su problemi sa:
 • prijateljima
 • devojkom ili dečkom
 • porodicom
 • zdravljem
 • novcem
 • školovanjem
 • poslom
 • bezbednošću (mogao bi da upadneš u probleme sa dilerima)

Upamti!

Psihoaktivne supstance su sve supstance koje menjau stanje svesti, odnos prema telu, opažanje, raspoloženje mišljenje i ponašanje.
Ukoliko počneš da koristiš psihoaktivne supstance bilo da se radi o duvanu, alkoholu, tabletama ili ilegalnim drogama u riziku si da postaneš zavisnik.


Ne zaboravi!

Zbog upotrebe droge mnogi mladi ljudi, u svetu a i kod nas, morali su da napuste dom. Neki od njih su morali da napusti i školu, posao, a neki su završili u bolnici.
Ne zaboravi da je mnogo mladih umrlo od posledica korišćenja droga!

Treba da znaš
 • Zbog kupovine i upotrebe droge možeš dospeti u sukob sa zakonom. Možeš da budeš uhapšen, izveden pred sud ili čak osuđen na zatvorsku kaznu.
 • Da mnoge zemlje ne dozvoljavaju ulazak onima koji su bili osuđivani zbog droge. Na primer, ne bi mogao da uđeš u Sjedinjene Američke Države ukoliko dođeš u sukob sa zakonom zbog posedovanja ili korišćenja droge.
 • Da nikad ne mešaš različite droge, čak ni sa alkoholom.
 • Droge retko sadrže supstance koje ti misliš da sadrže.
 • Kada ih neko kupuje ne zna ništa o njihovom sastavu.
 • Alkohol je vrsta droge. Nemoj da voziš ukoliko si pio, a ne dozvoli ni svojim prijateljima da voze ako su u istom stanju. Isto važi i ako su uzeli neku drugu vrstu droge.


Upamti kako da pružiš prvu pomoć

Broj telefona hitne pomoći je 94!
Ukoliko se neko od tvojih prijatelja onesvesti, pozovi odmah 94 - hitnu pomoć!
U međuvremenu, dok hitna pomoć ne stigne, postavi preijatelji u specijalan položaj - okreni ga na stranu, zabaci mu glavu unazad da bi mogao/la da diše.
Ukoliko primetiš da su mu disajni putevi blokirani, ošisti ih, olabavi odeću, proveri da li diše i da li je puls normalan i ostani sa njim dok ne stgne pomoć.
Ako uradiš sve ovo uradio si mnogo i pomogao prijatelju.


***Tekstovi su preuzeti od raznih autora i dostupni su javnosti u raznim oblicima.